"Odpoledne mi volala jeho družka Hanka, že Martin nepřišel domů a nezvedá ani mobilní telefon," popisoval tragické události Vladimír Erps, jednatel společnosti Probitas s. r. o. z Teplé, u které byl Martin T. zaměstnán řadu let jako traktorista.

"Vydal jsem se ho proto hledat. Na statku nebyl, tak jsem jel na pole, kde jsem našel nastartovaný traktor se zvedlým valníkem, pod nímž byl vysypaný hnůj. Nejdříve jsem myslel, že se mu udělalo špatně a že pouze někam odešel stranou, takže jsem jej hledal. Přivolal jsem také policii, ale neúspěšní byli při stopování i psovodi. Poslední možností bylo, že je pod hnojem," konstatoval jednatel. "Přivolal jsem asi šest zaměstnanců firmy, kteří začali hnůj s vidlemi odhazovat. Asi po třiceti minutách jsme jej našli," dodal.

Nepochopitelná smrt

"Vůbec nechápu, co se mohlo stát," pokračoval zkušený zemědělec. "Valník se ovládá z kabiny traktoru automaticky pomocí hydrauliky. Pod valníkem neměl co dělat, ale těžko mu mohu teď něco vyčítat, když je mrtvý. Je mi to tak líto," kroutil hlavou Erps.

"Možná, že mrva nechtěla z valníku sjet na zem, tak vylezl z traktoru a snažil se jí pomoci. Neměl ale u sebe vidle ani lopatu. Když traktoristovi nechce náklad spadnout z valníku, tak s ním popojíždí tam a zpátky, cuká s ním, aby se náklad uvedl do pohybu, jenže já na místě nenašel po takové činnosti s traktorem žádné stopy. Místo nebylo vůbec rozježděné. Je mi to opravdu záhadou," konstatoval.

"Pomoci jsme už nemohli. Záchranáři říkali, že musel být do pěti minut po zasypání udušený," dodal Erps. Ležel totiž pod metr a půl vysokou vrstvou chlévské mrvy. Náklad vážil kolem osmi tun. "Ten den to byla jeho poslední vykládka," dodal jednatel statku.

"Případ je vyšetřován jako pracovní úraz s následkem smrti," uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta s tím, že byla nařízena soudní pitva. "Lékař mohl po příjezdu konstatovat pouze smrt," dodal mluvčí karlovarské záchranky Lukáš Hutta.

Je však pravděpodobné, že traktorista hnůj vysypal nešťastnou náhodou sám na sebe. "Všechna hydraulika na traktoru fungovala. Policie to hned po nehodě ověřovala," uvedl Erps. "Nikdy jsem o podobném případu úmrtí neslyšel. Je to něco strašného a nepochopitelného. Takový šikovný člověk," uzavřel s opravdovou lítostí v hlase jednatel společnosti Erps.

Převzato z Novinky.cz